Overslaan naar inhoud

Het verhaal achter de kortverhalen

30 maart 2025 in
Elke Thys
| Nog geen reacties

Soms ontstaan de mooiste ideeën uit een gevoel van "nu even iets anders". Zo verging het mij ook met mijn kortverhalen, die eigenlijk begonnen als een alternatief voor een kersttraditie die zijn glans had verloren.

Van kerstliedjes naar kortverhalen

In 2020, 2021 en 2022 telde ik op Facebook muzikaal af naar kerst. Vanaf 1 december postte ik dagelijks een muziekclip die op één of andere manier bij het kerstthema paste. Hoewel ik de absolute klassiekers probeerde te vermijden, stond Mariah Carey met "All I want for Christmas is you" steevast wel op het programma.

In 2020 was het een spontaan, zot idee waar weinig voorbereiding in kroop. De volgende edities verzamelde ik in de loop van het jaar het nodige materiaal. Maar in 2023 merkte ik dat de klad er wat in zat. Toen iemand me in september tagde in een bericht dat het nog 100 dagen tot kerstmis was, postte ik dat er dat jaar niet muzikaal zou worden afgeteld, maar dat er wél iets anders te gebeuren stond. En toen was iedereen nieuwsgierig. Terecht, want zelfs ik had er geen flauw idee van wat ik van plan was. 

Een paar dagen later wist ik het: ik zou een kerstverhaal schrijven en elke dag een scène posten. In plaats van muziek zou ik de mensen een verhaal voorschotelen. Een taalkundige adventskalender. Betalend deze keer, want in schrijven kruipt heel wat tijd en tijd is geld. Al vraag ik eerder symbolische bedragen. 

De verhalen komen tot leven

Ik werkte een idee uit, verdeelde dat in 26 scènes, schreef ze op en Café De Veilige Haven was klaar. De 26 scènes van het kerstverhaal speelden zich op 1 avond af. In 2023 werden de afleveringen nog gemaild. In 2024 verschenen ze dagelijks online. Beide manieren van werken vragen wel wat voorbereidend werk achter de schermen (wat door de rest van de wereld wel eens vergeten wordt en door mezelf onderschat).

Omdat het een leuk format was en ik heel wat fijne reacties kreeg, besliste ik een zomerverhaal te schrijven. Het werd Vakantie in Saint-Émilion. Ik wilde eerst werken met een dagboek, waarin Sophie haar ervaringen neerpende. Uiteindelijk pakte ik het anders aan en werd het een verhaal dat live gevolgd kon worden. Elke julidag kwam er een nieuw deel online, dat de lezer op diezelfde dag mee beleefde.

Ik besliste voor het volgende kerstverhaal, Hilsen fra Norge op dezelfde manier te werken. Opnieuw keek de lezer 26 dagen mee over de schouder van Jana, het hoofdpersonage. 

Een nieuw concept

Voor De sleutel, het zomerverhaal van 2025, besloot ik op vraag van een aantal mensen het concept om te gooien. Het verhaal wordt in 1 keer afgeleverd, zodat de lezer zelf kan bepalen hoe snel het verhaal wordt gelezen. Er zijn 24 hoofdstukken; wie 3 weken vakantie heeft kan dus elke dag een stukje lezen. De sleutel​ verschijnt in epub voor op de e-reader of in pdf, zodat het gemakkelijk kan worden afgedrukt. Ik verklapte in januari al dat de naam van het hoofdpersonage op een klinker eindigde en gooi 'm bij deze helemaal: ze heet Elise. 

Zoals iedereen weet, ben ik al bezig met het kerstverhaal van 2025, waarover ik op dit moment enkel kwijt wil dat het zich op 1 nacht tijd afspeelt en op dezelfde manier zal worden gepubliceerd. En er zal sneeuw zijn. Veel sneeuw!

De opbouw van mijn verhalen: 3 acts

De verhaalopbouw is in al mijn kortverhalen gelijklopend. Ik kies voor de klassieke opbouw in 3 acts, zoals vaak wordt gebruikt in de literatuur. In de eerste act wordt de wereld van het verhaal geïntroduceerd en leren we het hoofdpersonage kennen. Hier wordt ook het probleem of de uitdaging voorgesteld die het verhaal in gang zet. De tweede act is het langste deel waarin het hoofdpersonage obstakels moet overwinnen, groeit en verandert. In de derde act komt alles samen voor de climax en de ontknoping.

Deze driedelige structuur leg ik over het concept van mijn verhaal (of andersom) en dan bepaal ik hoeveel hoofdstukken er per act moeten worden geschreven. Het is eigenlijk een gemakkelijke leidraad om genoeg vaart in het verhaal te houden, zonder oeverloos uit te weiden over onbenullige dingen.

En zo ben ik, van een muzikale kerstaftelling die zijn glans verloor, beland bij een nieuw hoofdstuk: het schrijven van kortverhalen die mensen dag na dag of in één ruk door kunnen volgen. Wat begon als een spontane ingeving tijdens een wandeling, is uitgegroeid tot iets waar ik én mijn lezers naar uitkijken. 

Vanaf mei kan je jouw exemplaar van De sleutel bestellen. Je komt dan ook te weten wanneer het verhaal naar je wordt doorgestuurd. 

Aanmelden om een reactie achter te laten