De meest gestelde vraag van de voorbije week? Zonder twijfel: “Waar blijf jij toch al die inspiratie halen?” De aanleiding? Mijn blog van vorige week, waarin ik vertelde dat ik niet alleen bezig ben met een zomerverhaal, maar ook nog een roman aan het schrijven ben. Tussen de regels door hoorde ik vaak: “Ik zou zo graag ook veel inspiratie hebben!”
De theorie
Laat me daar eerst een misverstand over rechtzetten: inspiratie is geen magisch geschenk dat enkel aan de uitverkorenen wordt uitgedeeld. (Oef!) Creatief zijn is net als sportief zijn: een kwestie van training. Er bestaan stapels boeken over hoe je jouw creativiteit kunt stimuleren. Handig, maar als je er verder niets mee doet, blijft het bij theorie. Wat je zeker niet moet doen, is wanhopig wachten op dat ene briljante idee of je druk maken omdat "het" maar niet komt. Voor mij werkt dat toch niet – spreek me gerust tegen als jij daar andere ervaringen mee hebt.
Dingen doen en ervaren werkt dan weer wél. Wandelen, lezen, haken, fotograferen, omgaan met mensen, muziek luisteren – al die ervaringen worden in mijn brein opgeslagen. Later worden ze gerecycleerd of dienen ze als voedingsbodem voor nieuw materiaal. Soms is dat een direct idee, soms werken die indrukken meer op de achtergrond door en leiden ze onverwacht tot iets nieuws. Het is een continu proces van opnemen en omzetten.
De praktijk
Om je een handje te helpen, geef ik graag twee praktische voorbeelden van hoe ik inspiratie vind. Ze laten elk een andere aanpak zien.
Voorbeeld 1: Ik "moet" iets schrijven
Neem nu de zomer- en winterverhalen. Daarvoor begin ik met associëren: ik noteer alles wat me te binnen schiet op een groot vel papier. (Over hoe dat precies werkt, schrijf ik later nog een blog.) Ik vertrek daarbij vaak vanuit een cliché. In de zomer schijnt de zon, met kerst valt er sneeuw. Ik schrijf fictie en mag dus een loopje nemen met de waarheid. Sinds 1906 hebben we in België trouwens amper 11 keer een witte kerst gehad. Maar ik dwaal af... Vanuit dat huizenhooog cliché schrijf, teken of krabbel ik beelden, gevoelens, muziek, geuren en smaken op mijn papier.
In de loop van het jaar verzamel ik ook een lijstje met “losse flodders”. Meestal ontstaan die tijdens het wandelen. Ik noteer ze in mijn gsm, omdat geschreven nota's achteraf meestal onleesbare onzin blijken te zijn. Mijn gsm werkt prima, behalve bij één activiteit: zwemmen. Ideeën die in het zwembad ontstaan, zijn vaak een erg kort leven beschoren.
Na verloop van tijd heb ik een papier vol woorden en associaties. Als ik daar lang genoeg op broed, ontstaat er vanzelf een verhaalidee. Dat idee kan tijdens de uitwerking sneuvelen, maar je moet ergens beginnen.
Voorbeeld 2: Een idee achtervolgt me
Mijn brein is een krak in het herkennen van patronen en het zien van het grotere geheel. Wanneer situaties regelmatig voorkomen, zet dat iets in gang. Zoals ik vorige week al schreef, kan ik verhaalideeën vaak wel een tijdje wegduwen. Maar er is altijd dat éne idee dat hardnekkiger is dan de rest. Zonder al veel te willen prijsgeven: mijn volgende roman gaat over een onderwerp dat de laatste jaren regelmatig in de krant opdook (en nog steeds opduikt). Een leegstaand huis in de buurt gaf het extra duwtje dat ik nodig had. Meer daarover en over hoe een idee een volledig boek wordt, lees je in een latere blog.
Prikkels én rust
Wat ik wel moet benadrukken, is dat ik naast al die creatieve prikkels ook rust nodig heb. Dat geweldige brein van mij moet gekoesterd worden en kan onmogelijk 24 uur per dag op volle toeren draaien. Door de jaren heen heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen en een evenwicht te zoeken – en gelukkig ook te vinden. Wandelen, even niets doen, muziek luisteren: die momenten van rust zijn cruciaal.
Wil jij ook jouw creativiteit voeden?
Inspiratie komt niet vanzelf. Het is een proces, een samenwerking tussen je hoofd en de wereld om je heen. Denk daar eens over na en vraag jezelf af: hoe voed jij jouw inspiratie? Kom je er zelf niet uit, geef dan een seintje. Ik zet jou en je creativiteit graag (terug) in gang!
Waar haal je toch al die inspiratie vandaan?